logo expressions
logo ijm

Trapped

Geschreven door Heather Hancock

Iedere keer als ik naar 'Trapped' van Jolanda Koedoot-Berghout kijk voel ik de subtiele en duidelijke afbeeldingen van het christelijke verhaal. Ik kan het niet helpen dat ik iedere keer in het schilderij en het verhaal gegooid wordt. Op het eerste gezicht lijkt het werk een door emotie gedreven abstract kunstwerk. Dit komt door het gedurfde, levendige kleurenschema en robuust vormgegeven doek. Onderwerpen als, glorie, onderdrukking, kwaad en hoop worden makkelijk opgeroepen door een palet van goud (glorie), zwart, rood (kwaad, onderdrukking, passie) en helder blauw (hoop). Het gaas dat het midden bedekt, creëert een scheiding tussen boven en beneden. Visueel en in de textuur. Het gaas vangt wat er achter bevindt.

Trapped

Terwijl mijn ogen naar het onderste gedeelte getrokken worden, ontdek ik sporen van menselijke figuren achter het net. Sommigen zijn afgebeeld met een duidelijk, aarden bruin terwijl anderen tevoorschijn komen in schimmige roze, grijze, witte en blauwe tinten. Golvend onder deze figuren ligt een opengelegde bodem van diepzwart en rood. Bij nadere inspectie zijn het rode harten die naar de oppervlakte zwemmen, ingepakt in de zwarte omgeving. Boven het gaas, vallen kleuren als goud, helder blauw en bruin naar beneden en drukken in de gesluierde kloof. Wat is deze verdeling? Wie zitten eronder gevangen?

'Trapped' is een onderdeel van de Expressions for Justice kunstcollectie. Expressions for Justice is een onderdeel van International Justice Mission Nederland (IJM Nederland). IJM vecht om rechtssystemen te laten werken voor slachtoffers van misbruik en onderdrukking. Mensen die dringend de bescherming van de wet nodig hebben. Ze richten zich op onderdrukking van mensen in slavernij en prostitutie en het uitbuiten van weduwen door illegale landonteigening. Expressions for Justice werkt samen met kunstenaars die ernaar verlangen om hun werk te gebruiken in het gevecht tegen onrecht, door exposities en optredens die de walgelijke realiteit van onrecht laten zien en hoop en herstel omarmen.

'Trapped' stelt dezelfde vragen als IJM. Wat houdt de mensheid weg van het realiseren van de door God gegeven bestemming van hoop, waardigheid en vrijheid? Wat creëert de verdeling tussen vrijheid en onderdrukking? In het schilderij zien we menselijke figuren verstrikt onder een sluier met als loopvlak rode harten in een zee van duisternis. Zijn het de mensen achter het gaas die lijden onder onrecht? Of is het gaas een blinddoek dat mensen verhindert de gezichtloze, menselijke harten te zien die onder hun voeten te lijden hebben onder onrecht? Hoe dan ook, allemaal zijn ze gevangen.

Dit schilderij confronteert me. Kies ik om gesluierd en verblind te blijven voor de onderdrukking en ellende van anderen en geef ik me daardoor over aan een onderdrukking van mijn eigen doen en laten? Of kies ik te kijken, te zien, vrij te zijn door de bevrijding van anderen?