logo expressions
logo ijm

Welkom bij Expressions for Justice

rietje-pasfotoWelkom bij Expressions for Justice. De afgelopen jaren is het werk van IJM mij steeds meer gaan interesseren. Ik raakte buitengewoon onder de indruk van wat deze organisatie bereikt in haar strijd tegen onrecht.

Wat een geweldige doelstelling: Duizenden bevrijden – Miljoenen beschermen – Bewijzen dat gerechtigheid voor armen mogelijk is. Het is bijzonder om de aantallen te zien van bevrijde mensen, getrainde lokale autoriteiten en veroordeelde daders.

Maar hoe verhoudt dit zich tot Expressions for Justice? Wat kan de rol van een kunstenaar (in de meest brede zin van het woord) hieraan bijdragen?

Ik denk dat juist kunst een snaar bij mensen kan raken, die anders onberoerd zou blijven, als het gaat om het immense leed dat wij dagelijks in het nieuws en op de social media voorbij zien komen. Niemand van ons ontkomt aan een af en toe oppiekend gevoel van machteloosheid en frustratie. Hier kan kunst een rol spelen, door op geheel eigen wijze een beeld te creëren dat binnenkomt en uitnodigt om betrokken te raken en mee te leven. Maar ook door ons boven dat gevoel uit te tillen en hoop zichtbaar en hoorbaar te maken.

In mijn eigen werk als kunstenaar word ik uitgedaagd de ander even stil te zetten, een diepere blik op de realiteit te bieden en te verbinden. Hier haal ik graag de quote van de Britse theoloog N.T. Wright aan die mijn voorgangster Heather Hancock op deze plek gebruikte:

“Through art we are constantly creating a world that we can’t believe any other way!When you hear music your mind and imagination are enlarged - thoughts you couldn’t have thought emerge. Great exhibitions make you realize the world is a different place”.

Bijzonder dat ik nu in mijn rol als coördinator voor Expressions for Justice een nieuwe impuls aan deze tak van IJM mag geven, samen met een aantal vrijwilligers. Het is een uitdaging voor ons om het internationale platform dat IJM wil bieden bekend en bereikbaar te maken voor veel kunstenaars.

IJM streeft ernaar in contact te komen met veel moedige en betrokken kunstenaars, die hun passie en vaardigheden willen aanwenden om mensen te raken en in beweging te brengen, om zo een gemeenschappelijke strijd tegen onrecht voeren en de stemlozen een stem te geven en de onzichtbaren zichtbaar te maken.

Welkom bij Expressions for Justice! 

Rietje Bakker
Coördinator EfJ